CONSELLS SOBRE L'AIGUA

Mantingueu la cisterna del vàter en bon estat. Si no tanca bé pot perdre fins a 250 litres d’aigua al dia.

Estalvieu més d’un 60% d’aigua instal·lant un vàter que incorpori sistemes que ajusten la descàrrega a les necessitats reals. També, si col·loqueu una ampolla tapada plena d’aigua dintre de la cisterna, aconseguireu omplir-la amb menys quantitat d’aigua i farà el mateix servei.

Eviteu l'ús del vàter com a paperera, ja que a més d’abocar-hi substàncies contaminants, malgastem aigua inútilment.

Els nous models de vàter disposen de cisternes de menor capacitat (6 litres en comptes de 10 litres), sistemes d’interrupció que permeten tallar la sortida d’aigua, i sistemes de doble descàrrega per escollir el cabal d’aigua que volem.

Espereu a tenir la rentadora i el rentavaixella plens abans de posar-los en funcionament. Si estan a la meitat, es desaprofiten 30 litres d’aigua.

Si heu de comprar una aixeta, dutxa, WC, rentadora, rentavaixella..., busqueu el distintiu que identifica productes que estalvien aigua.

En comprar una rentadora o un rentavaixella, comproveu que tinguin un baix consum d’aigua i d’energia. Hi ha models que disposen de certificats ecològics que regulen el consum en funció de la càrrega, o que tenen una opció d’estalvi d’aigua. Quan els feu servir, ompliu-los bé i estalviareu prop d’un 25% d’aigua.

No renteu amb mànega, ja que el consum d’aigua és molt elevat. Els patis i terrasses es poden rentar amb escombra i els cotxes amb esponja i galleda, o al túnel de rentat.

Utilitzeu la regadora per regar en comptes de la mànega.

A les zones de gespa, i especialment durant l’estiu, convé mantenir una mida més alta per conservar la humitat del sòl. Això redueix la necessitat de reg i permet estalviar aigua.

Tant als jardins com a l’interior dels edificis, les plantes i els arbustos adaptats al clima mediterrani tenen una menor necessitat d’aigua. Hi ha moltes espècies decoratives autòctones igual de boniques que les foranies i suporten molt millor la sequedat.

Eviteu regar durant les hores de més calor, ja que augmenta l’evaporació i es perd una part important de l’aigua.

És convenient tancar l’aixeta quan no necessitem l’aigua, com per exemple mentre ens ensabonem a la dutxa o quan ens raspallem les dents.

Les fuites incrementen el consum d’aigua en milers de litres. Quan detecteu una pèrdua d’aigua a les aixetes, a les cisternes o a les conduccions d’aigua, comuniqueu-ho immediatament a consergeria o al servei de manteniment. Si li succeeix a casa, aviseu ràpidament al seu lampista habitual.

 

Incorporar a les aixetes dispositius reductors del cabal. Són econòmics i senzills de col·locar, ja que s'enrosquen a les mateixes aixetes i redueixen el consum d'aigua fins a un 50%. Si cal canviar les aixetes, posar monocomandament; el seu consum d'aigua és de 6 a 8 litres/minut..

En qualsevol aixeta, les de sistemes monocomandament permeten estalviar aigua en reduir el temps per trobar la temperatura ideal. A la dutxa, les aixetes termostàtiques milloren encara més aquesta funció, ja que l’aixeta regula la barreja d’aigua en funció de la temperatura que fixa l’usuari.

 

Rentar el cotxe en un túnel de rentatge -que disposen d'instal·lacions que reciclen l'aiguao amb una esponja i una galleda en lloc d'utilitzar la mànega, que pot consumir fins a 350 litres d'aigua.

 

No descongelar els aliments sota l'aixeta. Si es treuen amb temps del congelador o es descongelen amb el microones s'aconsegueix no malbaratar aigua.

 

 

MILLORA DE LA QUALITAT DE L’AIGUA:

Abocar residus i productes de neteja al vàter incrementa innecessàriament la contaminació de les aigües residuals i en dificulta la depuració.

Utilitzeu només productes de neteja biodegradables, i feu servir la quantitat de sabó i detergent estrictament necessària.

Les puntes de cigarreta no es poden llençar al vàter, ja que contenen nicotina, quitrà i altres productes contaminants que s’incorporen al cicle de l’aigua.

No aboqueu l’oli de cuina per la pica, porteu-lo a la deixalleria. Pot contaminar l’aigua, afavoreix la formació d’escuma, i potencia la proliferació d’organismes que dificulten la depuració.

Els residus sòlids higiènics, com compreses, gases i cotó, obstrueixen les plantes de tractament d’aigües residuals i no s’han de llençar per l’inodor.

Utilitzeu amb moderació els productes anti calç, ja que incrementen la corrosivitat de l’aigua i afecten negativament als microorganismes encarregats de la depuració de les aigües residuals.

No aboqueu pintures i dissolvents per la pica, ja que alguns d’aquests productes contenen materials altament contaminants, com metalls pesants. És millor guardar la pintura sobrant per a un proper ús i si l’heu de llençar, portar-la a la deixalleria.

Abans de desembussar les canonades del vàter o de l’aigüera amb productes químics, que contenen sosa càustica, àcid i altres productes tòxics, podeu utilitzar el desembussador manual.

INFORMACIONS RELACIONADES

Consells d'estalvi d'aigua a les llars
GenCat
Consells
Mecanismes estalviadors d'aigua
GenCat
24 Mecanismes
Calcula la teva petjada hidrica
GenCat
Petjada
Estalvi d'aigua
El portal de la sequera
GenCat
Top