Figueres redueix la pressió d’aigua al Clos de Fires i estalvia un 7% en aquest sector

 

En concret, s’ha reduït la pressió de l’aigua un 38% i s’ha passat dels 6 kg/cm2 als 3,7 kg/cm2.

 

Figueres ha instal·lat un reductor de pressió al sector del Clos de Fires i ha aconseguit reduir un 7% el consum d’aigua potable en aquesta zona. Aquesta és una altra de les mesures d’estalvi que s’apliquen a la ciutat davant del context d’emergència per sequera, actualment en fase II. 

El passat 13 de març Fisersa va posar en funcionament la reductora de pressió del Clos de Fires, que abasta també la Marca de l’Ham, Vilatenim i Palol. Una zona des de la qual també es dona servei als subministraments en alta de Vila-Sacra, Vilamalla, El Far, Fortià i Riumors. Val a dir que aquest sector no té molta població associada, ja que es tracta d’una zona industrial i comercial, però la mesura permet obtenir dades d’interès per aplicar-la en altres sectors de la ciutat. En concret, s’ha reduït la pressió de l’aigua un 38% i s’ha passat dels 6 kg/cm2 als 3,7 kg/cm2.

En les properes setmanes es farà un pas endavant i es posarà en funcionament una prova pilot de control actiu de pressions. Consistirà en la instal·lació d’un actuador pilotat sobre la vàlvula reductora que permetrà establir diferents patrons segons el tram horari. La proposta és incrementar la reducció de la pressió a la nit, quan el consum tendeix a zero i, si se’n registra, s’atribueix a fuites. Per tant, es reduiria aquest tipus de consum no desitjat. D’altra banda, la prova serà molt important per determinar un sistema regulador de pressió en cas que s’hagin d’endurir les restriccions per la sequera.

Fisersa treballa per implantar aquestes mesures d’estalvi en altres sectors de la ciutat ja que el sistema de reducció de la pressió de l’aigua té diversos avantatges. En aquest sentit, com més pressió hi ha a la xarxa, més aigua es consumeix per la mateixa unitat de temps. També hi ha una efecte important sobre la xarxa de distribució de l’abastament ja que pressions innecessàries o excessives poden afectar la vida útil de les instal·lacions i provocar fuites.

 

AIGUA DE L’EDAR FINS A VILANOVA DE LA MUGA i PONT DE MOLINS

Una altra actuació que ja està en marxa és el lliurament d’aigua sanejada de l’EDAR de Figueres fins a Vilanova de la Muga i Pont de Molins. La nova canonada per transportar l’aigua sanejada de l’Estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) té com a objectiu millorar el cabal de la Muga. Aquest és un projecte pioner a les comarques gironines. Es realitza mitjançant l’empresa plurimunicipal de serveis FISERSA i l’ACA, que financia les obres i suposa la construcció d’una canonada de 8,5 km entre Figueres i Pont de Molins

 

Totes aquestes actuacions es van presentar divendres 22 de març, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, que aquest any portava per lema “Aigua per la pau”. A banda del missatge de la jornada instaurada per les Nacions Unides, a casa nostra es recorda l’estat de sequera extrema en què ens trobem i les mesures i restriccions vigents per fer-hi front. En aquest sentit, Figueres ja fa mesos que treballa amb alternatives a l’aigua de boca. És per això, que la neteja de carrers, clavegueram, reg i altres usos urbans es fa amb aigua no potable, ja sigui freàtica o aigua regenerada de la depuradora.

Figueres, 22 de març de 2024

Top